Det här med 5:2-dieten...

Blev just indragen i en vild diskussion om den s.k. 5:2-dieten. Jag orkar inte rabbla upp innehållet av diskussionen här (har redan tappat suget på kakan som ligger i kylskåpet) men läs den gärna härJag förstår inte allas aggressioner och påhopp mot "dieten", det är inte ens något helfasta/svält. Vissa människor från andra religioner har gjort detta regelbundet hur länge som helst och ingen har rört ett finger, men nu när en läkare sammanställt, grundligt testat och kommit fram till att det faktiskt kan vara hälsosamt att fasta (om man inte är underviktig, barn eller gravid) - då blir det en jädrans kalabalik överallt!

Vad är det som gör det okej för t.ex. muslimerna att fasta, men inte för mig? Är det bara för att det "är en del av deras religion" och att "det vore ett påhopp att klaga på dem". Jag vill inte behöva konvertera till någon religion bara för att få testa den metoden, hör ni inte själva hur dumt det låter? (förresten, man fastar ju nästan i alla de stora världsreligionerna, bortsett från kristendomen)

Det finns inget som säger att det är farligt, skadar hälsan eller liknande (för nej, jag är inte gravid. Inte underviktig eller ett barn heller för den delen). Det har stått några rubriker i kvällstidningar om att det kan framkalla ätstörningar. Jag upprepar: KVÄLLSTIDNINGAR. Sen när blev dessa pålitliga? Och om man läser det finstilta står det dessutom att det kan framkalla ätstörningar OM man redan är i riskzonen eller har väldigt dålig självkänsla. För vanliga människor, både med normalt BMI (19-24.9) eller för högt (över 25), så kan denna metod få en att må bättre i allmänhet, få en att orka mer och dessutom hjälpa till att komma i form. Svenskar äter rätt mycket i allmänhet och många hade säkert mått bra av denna "diet", hellre kallad livsstil, men ingen är tvingad. 

Ingen är tvingad att följa den dieten, men ingen ska heller behöva pekas ut som ohälsosam för att man testar/kör 5:2-dieten. Jag känner mig lite påhoppad, är det mer okej att göra påhopp på mig än t.ex. en muslim - för något så individuellt som fasta? ALLA är olika, jag påstår inte annat. Om du känner att du mår dåligt av att äta 500 kcal två dagar i veckan så ska du inte göra det, då förlorar det ju poängen om att må bra. Jag uppmuntrar inte folk som redan mår bra med sin livsstil, denna metoden är endast ett tips som en läkare tagit fram. ETT TIPS. Om man mår bra av det själv, så varför inte? 

Jag påstår inte att kvällstidningarna gör rätt som både uppmuntrar och varnar för dieten, deras jävla viktnedgångsmetoder är oftast fulla av hyckleri osv. Jag är inte för dagens skönhetsideal, det vill jag mest spy på (trots kräkfobi). Man ska få leva hur man vill, så länge man inte skadar någon annan. Vill du köra LCHF? Fine. Vill du testa periodisk fasta? Sure! Vill du bara träna regelbundet och äte nyttigt? Gör så! Vill du skära ner på kolhydraterna? Prova och se om du mår bra av det!

Ska man uppmuntra folk att vara sig själva, så ska de få ta egna beslut också. Och jag har gjort mitt. Jag testar 5:2! 

Kom gärna med egna åsikter, men klanka inte ner på mig & min livsstil. :)Snart blir det en sväng till gymmet och senare blir det Idol-mys! Just an ordinary Monday... Puss!

                                                                                                                                                / Michis
 

Kommentarer
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Slippa skriva i dina uppgifter nästa gång?

Trackback