Dessa jävla kroppsideal!

För en gångs skull ska jag jag ta upp ett viktigt ämne och inte bara skriva massa skit. Ämnet är dagens kroppsideal. Jag förstår mig inte på många människors syn på ideal i dagens samhälle.

Man ska vara kurvig, men samtidigt smal. Man får inte vara tjock, men inte heller för spinkig.
Alltid är det något det klagas om, är man inte det ena så är man det andra. Media framgår ofta med det som ideal. När Britney Spears gick upp några kilo för några år sedan blev det ramaskri och media förutspådde redan hennes död av fetma. Lady Gaga har gått upp och ner i vikt hela tiden och media tröttnar inte att pendla mellan att hon kommer att dö av svält och att hon inte kommer komma i sina scenkläder "och måste därför gå ner i vikt". Det underliga är att de inte säger ett skit om vissa andra kändisar med samma kroppsform, är det bara för att den andra kändisen haft den kroppsformen hela tiden och att media ser viktförändringar hos t.ex. Britney eller Gaga? 

Om jag ska ta ett exempel, Marilyn Monroe sägs ofta vara bland de snyggaste/sexigaste kvinnorna i historien och enligt flera källor hade hon klädstorlek 42, varför reagerades det så starkt när Jessica Simpson gick upp några storlekar (se bild längst upp till vänster här nedan) när hon innan viktuppgången haft storlek 34?

Och en till grej angående kroppsidealen bland tjejer, vad är grejen med att det är mer okej att vara "lite för smal" än "lite för tjock"? Man kan inte säga att någon är tjock i dagens läge, för personen hade genast tagit det som en anklagelse och direkt börjat oroa sig för sin vikt osv. Samtidigt sägs nästan alltid "Oj, vad smal du är!" som en komplimang, personen som får höra det känner i de flesta fall positivt laddad av det, i alla fall när vi talar om tjejer. Varför är det såhär?

Jag talar även efter egna erfarenheter. Jag kommer ihåg det själv, reaktionerna när man för några år sedan gick ner i vikt och fick höra att man "blivit så smal", det var ju en riktig kick och man ville ju gå ner ännu mer pga de positiva reaktionerna. Jag var säkerligen lite sjuk i huvudet, någon slags ätstörning fanns ju där. Efter ett tag blev jag kallad till skolsyster och det var ju bara ytterligare en kick när hon ifrågasatte viktnedgången. Kommer ihåg att jag var jätteglad när jag gick därifrån, var ju lite överviktig under en tid när jag var yngre, så det är ju ganska självklart att jag reagerade så. Vem hade liksom inte känt så? Allt pga dagens sjuka ideal, fy sjutton för dem. Nu vet ni i alla fall varför det här med kroppsideal är ett ämne som berör mig.

Varför är det mindre okej att se ut såhär...? :


Och varför är det mer okej att se ut såhär..? :


Det finns för helvete ingen anledning att kommentera negativt om andras kroppar, varken bakom deras rygg eller öga mot öga, om man inte tror på fullaste allvar att personens hälsa lider av det. Ingen jävla anledning, blir bara sur när folk spottar ut negativt laddade kommenterar om folks kroppar, något som personerna ofta inte kan hjälpa. Ibland får man för sjutton tänka sig för innan man talar, vem som helst kan lida av t.ex. ätstörningar.

End of discussion. Ni får gärna kommentera era åsikter, delade eller inte. Alla är ju som sagt olika.

                                                                                                                                                  / Michis

Kommentarer
Kommentera inlägget här!Namn  
Epost    
Blogg    


Slippa skriva i dina uppgifter nästa gång?

Trackback